Energiebesparing

Wat kan je zoal doen om energie te besparen in je woning/gebouw, op het vlak van verwarming en sanitair.

Vragen en antwoorden:

Kies je voor een energiebesparende condensatieketel?

Bij renovatie van je cv ketel of bij nieuwbouw, is het kiezen voor een condensatieketel met een hoogrendement niet meer uit te sluiten daar er geen andere toestellen meer verkocht mogen worden tenzij je in een appartementsgebouw woont waar een gezamenlijke schoorsteen aanwezig is.
Met een condensatieketel kan je al gauw 12 a 25 % energie besparen op je verbruik.

Kies ik voor stookolie of aardgas?

Afhankelijk van de situatie en de mogelijkheden adviseren wij in eerste instantie aardgas. Simpelweg omdat de verbrandingstechniek veel fijner en diep modulerend is. Letterlijk:  het vlammetje kan veel kleiner zijn tijdens de verbranding dan dat van een stookoliebrander.

Uiteraard is de stookolieketel niet blijven stilstaan en heeft men een tweede wisselaar voorzien waarbij de rookgassen hun warmte afgeven aan deze 2e wisselaar alvorens in de schoorsteen te verdwijnen en dus daardoor ook kan gaan condenseren. De brander daarentegen kan in de meeste gevallen enkel hoog /laag branden.

Kan ik ook energie besparen door mijn cv installatie regelmatig te laten onderhouden?

Ja natuurlijk, het is niet alleen om je installatie optimaal te houden waardoor je rendement gegarandeerd blijft, er is namelijk ook een wettelijke verplichting om het onderhoud uit te voeren.
Een gasinstallatie om de twee jaar en een stookolie-installatie om het jaar.

Wat is eigenlijk condensatietechniek in de cv wereld?

Rookgassen die ontstaan bij het verbranden van fossiele brandstoffen worden omgeleid alvorens ze in de schoorsteen verdwijnen.
Hierdoor recupereer je de warmte van de rookgassen die worden afgegeven aan de warmtewisselaar als voorverwarming en moet de cv ketel minder energie verbruiken om het water verder op te warmen. De rookgassen zijn zodanig afgekoeld dat deze condenseren in de schoorsteen, waardoor het opvangen van condensatiewater niet weg te denken is.

Plaats ik zonnepanelen met een buffervat om sanitair water op te warmen?

Heb je de plaats om een groot buffervat te plaatsen en heb je een geschikt dak, dan kies je best voor
zonnepanelen voor warm water productie, combineer dit met een ondersteunende cv ketel dan heb je steeds garantie op warm water.

Moet je thermostaatvoelers voorzien op de kranen van de radiators?

Uiteraard, zo bespaar je op je verbruik door de kamertemperatuur individueel te regelen.

Moet ik mijn ketel weersafhankelijk aansturen?

Indien je installatie over meerdere kringen beschikt, zoals kring vloerverwarming + kring radiatoren en kring cv boiler,
adviseren wij een energiebesparende weersafhankelijke regeling.

Kies je voor een elektrische warmtepomp in je woning als pure verwarming en koeling?

Dan adviseren wij om fotovoltaïsche zonnepanelen op je dak te plaatsen. Zo doe je ook aan energiebesparing die je elektrisch verbruik kan compenseren.
Onze ervaring leert namelijk, dat enkel elektrisch niet de meest rendabele manier is.

Sanitair kraanwerk met spaarknop en waterbesparende douchekop?

Het is leuk onder een regendouche te staan, maar kies toch best eentje die waterbesparend is.
Een regendouche gaat snel richting  15 a 20 liter per minuut ( 2 emmers water /minuut ).
De bad/douchekraan is tegenwoordig ook standaard voorzien van een waterbesparende “eco” stand
waardoor je water kan besparen en toch, in combinatie met een “eco” douchekop, aangenaam kan douchen. Dit komt omdat de fabrikanten het “hoge druk principe toepassen”,

Regenwaterrecuperatie?

Water besparen is uiteindelijk ook energie besparen. Indien je kan, tracht regenwater te gebruiken voor je tuin en/of toilet, alvorens kostbaar drinkwater te gebruiken.
Tip! Filter je water op een degelijke manier alvorens het in de regenwaterput komt en kies voor een automatische omschakeling naar stadswater zo ben je steeds verzekerd van watertoevoer.